Autoritățile suplimentează cu 1,3 milioane lei fondul alocat exproprierilor de pe artera Moților-Mănăștur

Consiliul local urmează să aprobe suplimentarea cu 1.375.990 lei a sumei alocate de la bugetul local pentru exproprierile necesare privind realizarea obiectivului de investiții Modernizare Calea Moților-Mănăștur–str Uzinii Electrice–str Oțetului–str Mărginașă din municipiul Cluj-Napoca. 

Ziar de Cluj semnala recent că cel puțin un număr de 8 case vor fi demolate și peste patruzeci de imobile urmează să fie afectate de extinderea arterei Moților-Mănăștur.

CITEȘTE ȘI: Cel puțin 8 case demolate și peste patruzeci de imobile afectate de extinderea arterei Moților-Mănăștur: „Vom etapiza fiecare zonă de acolo...”

În următoarea ședință de Consiliu local, autoritățile își propun suplimentarea sumei alocate despăgubirilor în cazul coridorului de expropriere Moților-Mănăștur și străzile adiacente, precum și modificarea/completarea Anexelor aferente hotărârii din decembrie 2020 prin care era stabilit cadrul specific procedurii de expropriere. 

„Se aprobă modificarea și completarea Art. 6 din Hotărârea nr 887/2020 în sensul suplimentării cu suma de 1.375.990 lei a sumei alocate de la bugetul local al mun Cluj-Napoca, respectiv valoarea aferentă despăgubirilor individuale prevăzute la art IV și virarea acesteia în termen de 30 de zile, într-un cont bancar deschis pe numele mun Cluj-Napoca la dispoziția proprietarilor de imobile, afectate de coridorul de expropriere pentru realizarea obiectivului de investiții Modernizare Calea Moților-Cala Mănăștur-strada Uzinei Electrice-strada Oțetului-strada Mărginașă, conform anexei V care face parte integrantă din prezenta hotărâre”, se arată în documentația supusă aprobării consilierilor locali. 
 

„Vom avea o întâlnire în această săptămână pentru a putea etapiza fiecare zonă de acolo. 

Urmează ca în următoarea ședință de Consiliu local să intrăm cu actualizarea datelor de carte funciară, o procedură absolut normală pentru a putea să mergem mai departe. 

Vom face, de asemenea și o reevaluare la anul 2022, pentru că legea ne permite, ca să putem să-i despăgubim pe oameni la valoarea corectă a imobilelor, astfel încât să poată să-și cumpere, dacă doresc, alte imobile sau să se poată muta și să fie liberă de sarcini toată zona, pentru a putea intra la lucrări”, a declarat recent viceprimarul Dan Tarcea în privința extinderii arterei Moților-Mănăștur. 

Hotărârea privind declanșarea procedurii de expropriere a imobilelor care constituie coridorul de expropriere aferent lucrării de utilitate publică de interes local la obiectivul de investiții Modernizare Calea Moților-Cala Mănăștur-strada Uzinei Electrice-strada Oțetului-strada Mărginașă, din decembrie 2020, poate fi consultată AICI.

În iunie 2021, proiectul modernizării şi extinderii străzilor Calea Moţilor - Calea Mănăştur a fost votat în unanimitate de către consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local. 

Un număr de 48 de imobile, din care 25 din domeniul public și 23 din domeniul privat, se suprapun lucrărilor de modernizare a tronsonului Calea Moților - Calea Mănăștur - strada Uzinei Electrice - strada Oțetului - strada Mărginașă. 

În 10 Ianuarie 2022 a fost dat ordinul de începere a lucrărilor pentru Calea Moților-Mănăștur și a străzilor adiacente. 

Valoarea totală a investiției era estimată de autorități la 54.328.940,68 lei cu TVA.
Lucrările vor fi realizate de Antrepriza de Reparații și Lucrări Cluj (ARL).
Valoarea exproprierilor era estimată la suma de 14.466.601,95 lei.

Lucrările urmează să fie desfășurate etapizat, 18 luni - din care 3 luni proiectare și 15 luni pentru execuție. 

Proiectul prevede modernizarea circulației pentru oferirea unor alternative la utilizarea autovehicului personal, prin realizarea de piste de biciclete și benzi dedicate pentru transportul public în comun, o prefacere a zonei pentru reducerea congestiei traficului în zonă, pe axa est-vest.

Primăria Cluj-Napoca are în derulare proiectul de modernizare a axei est-vest a municipiului Cluj-Napoca pe direcția Calea Moților-Calea Mănăștur, prin exproprieri ale unor case ce trebuie demolate, benzi reversibile semaforizate, un podeț peste Canalul Morii sau o piațetă publică.

Acestea sunt câteva dintre măsurile propuse de specialiști și cuprinse în PUZ, pentru a conecta trei cartiere ale orașului, Grigorescu-Mănăștur-Zorilor, prin extinderea unor artere și pentru a moderniza sistemul de benzi dedicate pe axa est-vest, conform proiecțiilor administrației locale.


Adauga comentariu