Ciolacu spune “pas”, Orban plusează timid, Cioloş se încălzeşte

Marele om politic, celebru de-acum după imaginea cu “caşcavalul” la vedere, pe numele său Marcel Ciolacu, a anunţat recent că nu îl interesează o candidatură la funcţia de preşedinte al României, peste 3 ani, în 2024, atunci când Klaus Iohannis îşi va încheia al doilea şi ultimul mandat de preşedinte.

Deşi mai sunt trei ani până la viitoarele alegeri prezidenţiale, timpul nu este deloc foarte lung pentru a lansa un candidat nou în această cursă, care să aibă şi minime şanse de câştig, şi nu doar să fie un alt nume pe o listă electorală. Este clar că cine va câştiga preşedinţia României în 2024, va avea şi guvernarea ţării, pentru că atunci vor fi şi alegeri parlamentare, iar noul preşedinte va desemna un prim ministru şi va influenţa decisiv noua majoritate. Deci partidul care îşi va dori să conducă ţara din 2024 încolo ar trebui să lucreze serios de pe acum la identificarea unui candidat şi pregătirea lui pentru marea bătălie de atunci.

Anunţul lui Marcel Ciolacu, pe de o parte, ar trebui salutat de către pesedişti, pentru că actualul preşedinte nu se avântă să candideze la cea mai importantă funcţie în stat doar pentru faptul că este şef de partid, după eroarea majoră făcută de Viorica Dăncilă, care a costat-o scump şi a făcut-o să iasă ruşinos din politică.

Pe de altă parte, ezitarea lui Marcel Ciolacu arată slăbiciune, în condiţiile în care liderii de partide mari trebuie să-şi asume nominalizarea pentru cele mai importante funcţii în stat, cea de preşedinte sau cea de prim-ministru. Reamintesc doar că Iliescu a fost şeful PDSR când a ajuns la Cotroceni, Emil Constantinescu a fost liderul CDR, Traian Băsescu a fost preşedintele PD, iar Klaus Iohannis liderul PNL. Există şi reversul medaliei, cei care pierd la prezidenţiale, ies urât din scenă. Am vorbit de Viorica Dăncilă, în aceeaşi categorie îi mai putem aminti pe Adrian Năstase şi Victor Ponta. Deci, şi riscurile sunt mari, la fel ca şi beneficiile.

La liberali, şeful partidului şi candidat anunţat pentru un nou mandat de preşedinte al PNL, Ludovic Orban s-a dovedit, tot recent, mult mai diplomat decât Marcel Ciolacu, a spus că este conştient că viitorul preşedinte al partidului va trebui să ia în calcul şi candidatura la funcţia supremă în stat, şi, evident, a urmat un “dar”, şi apoi placa cunoscută deja, că vor urma sondaje şi analize, pentru a selecta cel mai potrivit candidat la preşedinţie. Măcar Orban nu a dat bir cu fugiţii şi a rămas pe teren. Lucrurile nu sunt decise nici la PNL, unde Orban şi grupul celor care-l contestă duc un război pe tăcute dar destul de dur în acapararea de noi filiale şi noi lideri din teritoriu care să susţină o tabără sau alta.

Premierul Florin Cîţu care îşi joacă şi el cartea cum poate, a transmis în această săptămână o săgeată către Ludovic Orban şi a sa candidatură anunţată. Cîţu a spus, citez: “Oricare ar fi candidatul Partidului Naţional Liberal la preşedinţia din 2024 şansele să câştige vor fi foarte mici dacă nu avem o guvernare de succes.” Şi are dreptate, dacă stă la guvernare până în 2024, în vremurile tulburi pe care le trăim, PNL va avea o uzură serioasă, care va atârna ca o ghiulea de piciorul viitorului candidat la Cotroceni. Evident va depinde mult şi de ce adversar va avea candidatul PNL în turul doi şi cum se vor poziţiona celelalte partide care vor fi ieşit din joc după primul tur. Cine ştie, poate vom vedea alţi protagonişti în bătălia finală pentru preşedinţie în 2024. Poate Florin Cîţu, poate Dacian Cioloş, poate Vasile Dâncu, sau poate un alt candidat surpriză. Este cert că va fi un an electoral 2024 foarte interesant.  

 

 

 

 

Adauga comentariu