Ofițer din cadrul SRI Cluj, acuzat de braconaj prin metoda „farul”: „(...) deține mai multe arme și mai multă muniție decât este trecută în permisul port-armă”

O vrăbiuță călătoare ne povestește ceva interesant despre un ofițer SRI Cluj/pastor dedicat și în special vânator privilegiat.

Haideți să vedem ce spune vrăbiuța: „Aș dori să-l aduc în atenția presei pe numitul Rad Iulian care este ofițer SRI Cluj și care braconează cu metoda FARUL* pe mai multe fonduri de vânătoare din județul Cluj și din județul Sălaj. totodată acesta deține mai multe arme și mai multă muniție decât este trecută în permisul port-armă. El mai este și pastor al bisericii Betania, unde este acuzat de enoriași că a luat din banii bisericii, fără a putea justifica în vreun fel. Acesta a intervenit în repetate rânduri pe lângă fostul șef al Serviciului de Înmatriculări Cluj, cu care este bun prieten, pentru diferite cunoștințe care ar urma să susțină examenul de dobândire a permisului de conducere”, acuză vrăbiuța. 

Și pentru că nu în fiecare zi primim un pont de acest gen, care are miros de dosar penal, am încercat să vedem despre ce este vorba. Așa am aflat că dacă cele relatate de vrăbiuță sunt adevărate, ofițerul SRI ar trebui să aibă minim 4 dosare penale: 

1. pentru braconaj:

 - Art. 39. - Fără a se aduce atingere prevederilor art. 37 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, sunt interzise şi următoarele: utilizarea, pentru tirul pe timp de noapte, a dispozitivelor de iluminare a ţintelor, a dispozitivelor de ochire cuprinzând convertizoare sau amplificatoare electronice de lumină reziduală, a dispozitivelor de vedere în infraroşu şi a dispozitivelor cu termoviziune.
 - Art. 42. - (1) Constituie infracţiune de braconaj şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, următoarele fapte.
 lit. m) vânătoarea pe timp de noapte la lumina farurilor autovehiculelor sau prin folosirea dispozitivelor precizate la art. 39 lit. ad), cuprinzând amplificatoare de lumină reziduală, dispozitive de vedere în infraroşu şi dispozitive cu termoviziune, care permit observarea vânatului pe timp de noapte şi tragerea pe întuneric asupra acestuia;

2. pentru furtul banilor din biserică:

Art. 228. Furtul alin (1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenția altuia, fără consimțământul acestuia, în scopul de a și-l însuși pe nedrept, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

3. intervențiile le fostul șef de la Înmatriculări Cluj:

Art. 291Traficul de influență, care reprezintă practica ilegală de a folosi influența unui oficial guvernamental sau a unei persoane cu autoritate pentru a obține favoruri sau tratament preferențial, de obicei în schimbul unei mite.

4. pentru mai multe arme și muniție decât avea voie: 

Art. 342  Nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor

(1) Deţinerea, portul, confecţionarea, precum şi orice operaţiune privind circulaţia armelor letale, a muniţiilor, mecanismelor sau dispozitivelor acestora sau funcţionarea atelierelor de reparare a armelor letale, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani.

*Pentru validarea informațiilor primite pe surse am solicitat Inspectoratului de Poliție Județean Cluj să ne emită un punct de vedere cu privire la posibilitatea ca faptele descrise mai sus să facă obiectul vreunui dosar penal. Aceeași solicitare a fost transmisă și Parchetului Militar Cluj. 

 

Adauga comentariu