Proiect de 1 MILION € privind susținerea sportului de masă, în analiza autorităților. BOC: Să sprijinim instituționalizat copiii din familii cu posibilități reduse, pe baza unui voucher sportiv, la un club autorizat

Autoritățile analizează posibilitatea demarării unui proiect, cu o valoare de până la 1 milion de euro, privind susținerea sportului în rândul tinerilor, pe baza voucherelor sportive. România se situează pe primul loc într-un top negativ al ratei de obezitate la adoloescenți și tineri, la nivelul UE. 

În ședința de prezentare a bugetului general al mun. Cluj-Napoca 2022, reprezentanții Primăriei au oferit câteva detalii în privința proiectului, chiar dacă acesta se află abia la nivelul analizei administrative.  

„Împreună cu colegii de la PNL și UDMR lucrăm la un proiect - am avut rețineri împreună cu colegii să-l discutăm, dar vrem să fie o dezbatere publică timp de 1 lună – 1 lună și jumătate - cum putem susține sportul de masă și de performanță pentru copiii care provin din familii cu venituri reduse.

Cu două mari obiective: de a diminua obezitatea la tineri. Avem rata cea mai înaltă de obezitate la tineri și adolescenți din Uniunea Europeană. Este o realitate crudă.

Am încercat cu curțile școlilor – a progresat proiectul, sunt deschise în proporție de 90%, în sfârșit, după ani de luptă, de bătălii cu directorii, curțile-s deschise. Au început să se umple. Avem programele noastre prin ONG-uri – „Fugi în curtea școlii” sau „Aleargă în curtea școlii”, cum se mai numesc”, a explicat primarul Emil Boc. 

„Acum ne gândim instituționalizat – să sprijinim copiii din familii cu venituri reduse (de ex. acele familii care sunt eligibile pentru programul de burse sociale sau cu venituri sub nivelul salariului mediu pe economie), astfel încât ei să primească un voucher sportiv prin care să meargă la fotbal, baschet, handbal, spadă, scrimă, deci orice sport, la un club legitimat, autorizat și acreditat de ministerul de resort și lunar să se facă acest decont.

Dacă te-ai dus și te-ai ținut de treabă, primești. Dacă nu, s-a terminat – nu mai primești dreptul acesta niciodată!, a mai adăugat Emil Boc. 

Autoritățile nu au oferit detalii în privința cluburilor care au putea fi parte a acestui proiect și a modalităților concrete de implementare a programului cu caracter sportiv.

Deși anunțat public, proiectul se găsește în analiză prelungită.

„Vrem să ne consultăm cu cluburile, să vedem care ar fi modalitatea de lucru, pentru că o investiție aici, cu siguranță, ar fi între o jumătate de milion și 1 milion de euro pe an, dar care cred că dacă am aduce 2.000-4.000 de elevi care astăzi nu fac sport, să-i aducem, să-i prindem în structuri sportive ar fi un câștig uriaș pentru sănătatea lor, pentru familiile lor și pentru ceea ce înseamnă sportul în acest oraș. 

De acolo se vor selecta sportivii, care ar putea să facă performanță – măcar 1%, dar ar putea face performanță. 

Proiectul nu este încă în totalitate fundamentat, dar cu siguranță ne gândim să-l înaintăm. 

Evident, îl vom promova și în funcție de constrângerile bugetare, dar am putea aloca o sumă de bani de până la 1 milion de euro și să gândim un program de susținere a sportului de masă și de performanță din oraș pentru copiii din familii cu venituri reduse”, a declarat edilul Emil Boc în conferința de prezentare a bugetului general al Clujului pentru anul 2022. 

La nivelul municipiului Cluj-Napoca, autoritățile au întâmpinat dificultăți în a implementa proiectul de menținere a curților școlilor deschise pentru practicarea jocurilor și sportului de către copii chiar și pe timpul verii. 

Anul trecut, în iulie 2021, în fața sediului Primăriei Cluj-Napoca de pe Calea Moților, era organizat un protest inedit pentru scoaterea lacătului de la curtea școlii. 

Reprezentanții Declic îi solicitau lui Emil Boc, în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România (AMR) să promoveze proiectul de menținere a curții școlilor deschise pentru sport la nivelul tuturor municipiilor din România. 

CITEȘTE ȘI: Scoateți lacătul de la curtea școlii: Protest inedit în fața Primăriei

Un alt proiect cu caracter sportiv și de agrement, cel de modernizare a Bazei Sportive La Terenuri, din cel mai mare cartier clujean, Mănăștur, un proiect așteptat de clujeni de peste 5 ani de zile, a înregistrat întârzieri. 

în imagine: șantier Baza Sportivă La Terenuri noiembrie 2021 

Deși înițial proiectul trebuia să fie finalizat în vara lui 2021, termenul final de realizare a Bazei Sportive La Terenuri a fost tărăgănat pentru lunile septembrie – octombrie 2021. 

Noul termen înaintat de autorități pentru amenajarea celei mai noi baze sportive din cartierul Mănăștur este iunie 2022

 

 

 

featured image: captură proiectie video baza sportiva la terenuri

Adauga comentariu