„Tărâmul morților” din Cluj-Napoca, „spurcat” de viii nepăsători – FOTOREPORTAJ

Cimitirul Central Cluj-Napoca, monument istoric, obiectiv turistic important, va fi înnobilat în curând cu titlul de „junglă urbană”. Scenariile postapocaliptice din filmele hollywoodiene prind viață în acest cimtiri – bălăriile cuprind din toate părțile zone importante, crucile și mormintele neîngrijite încep să se surpe, băncuțele sunt inexistente pe alocuri, gunoaiele zac neridicate printre morminte. Curățenia și întreținerea zonelor verzi din cimitir este asigurată de Regia Autonomă a Domeniului Public.

Un panou degradat, pe care abia se mai vede marcajul cu vopsea albă, îi anunță pe viii care intră pe „tărâmul morților” că trebuie să păstreze curățenia. Bineînțeles că anunțul nu este respectat decât sporadic.

E suficientă o mică deviere de la aleile principale, în zona „Grădini”, și se arată dovezile nerespectării curățeniei: PET-uri aruncate pe morminte, lângă bordurile mormintelor, pe morminte. Peste tot zac candele sparte, ghivece distruse și flori uscate.

Deșeurile se adună doar din zonele de lângă aleile principale, dar și aici treaba este făcută doar pe jumătate. Candele, coroane, crengi de copaci stau neridicate pe marginea aleilor, pe morminte și printre morminte.

În foarte multe locuri, băncile de odihnă pentru vii lângă locurile de odihnă veșnică ale celor dragi nu mai există. Pur și simplu scândurile au fost smulse și au rămas doar suporturile din metal.

În zonele aflate la doar câțiva metri de aleile principale, nenumărate morminte și monumente funerare sunt foarte degradate. Abia se mai țin în poziție verticală, semn că nu s-a mai intervenit cu nici un fel de lucrări de întreținere.

Vegetația crescută haotic a năpădit multe locuri importante din zona „Grădini”. Oamenii care și-ar dori să ajungă la morminte, trebuie să facă slalom prin iarbă.

Pentru siguranță, nu vă sprijiniți de cruci! Nu se știe când poate pica un monument funerar peste un vizitator. În cimitirul din Mănăștur s-a întâmplat recent un caz al unui vârstnic de 96 de ani care a murit după ce a căzut pe el o cruce.

Cimitirul Central este unul din cele mai vechi cimitire din Cluj-Napoca, înființat în secolul al XVI-lea odată cu devenirea neîncăpătoare a cimitirului care a funcționat în jurul Bisericii Sf. Mihail din centrul orașului. Este clasat ca monument istoric în lista monumentelor istorice din 2015.

Potrivit wikipedia.org, decizia înființării cimitirului a fost luată de autorități după epidemia de ciumă din anul 1585. Cimitirul a fost mărit de mai multe ori, astfel în secolul XVII s-a înființat cimitirul luteran, iar în anul 1840 vechiul cimitir evreiesc. În 1885 cimitirul a fost aranjat, multe pietre vechi au fost mutate de la locul lor, s-au desemnat parcelele și au fost plantați arbori. La sfârșitul secolului al XIX-lea cimitirul a fost extins spre sud, deschizându-se în 1892 noul cimitir evreiesc și cimitirul soldaților.

Cea mai veche piatră de mormânt datează din anul 1599 și se află în partea luterană a cimitirului.

Adauga comentariu